Η πρόσφατη είδηση ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας θωρακίζονται με στρατιώτες στην Γαύδο, το νοτιότερο σημείο της χώρας και στους Οθωνούς, το βορειότερο σημείο στο Ιόνιο Πέλαγος, φαίνεται ότι δεν άρεσε σε κάποιους, οι οποίοι έβαλαν στο στόχαστρο τη χώρα μας. Κι επειδή το μυαλό όλων θα πάει στην Τουρκία, αυτή τη φορά, όχι, δεν έχει να κάνει με τους Τούρκους. Άμεσα τουλάχιστον.
Στους Οθωνούς οι εργασίες κατασκευής του στρατιωτικού φυλακίου προχωρούν. Η τοποθεσία δεν είναι τυχαία καθώς το φυλάκιο θα συμβάλει στην εποπτεία του χώρου από τις ελληνικές δυνάμεις, μετά και την συμφωνία με την Ιταλία για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και την προσφυγή στην Χάγη με την Αλβανία.
Ο σύμβουλος ασφαλείας του Δημοκρατικού κόμματος της Αλβανίας και υψηλόβαθμος στρατιωτικός (με εμπειρία στο ΝΑΤΟ), ο Στρατηγός Piro Ahmetaj (Πίρο Αχμετάι), ο οποίος έχει παράδοση στο να εκφράζει ανθελληνικές θέσεις, το τελευταίο διάστημα έχε επιδοθεί σε μπαράζ επιθέσεων εναντίον της Ελλάδας, προσπαθώντας να ξεσηκώσει την κυβέρνηση Ράμα, την οποία κατηγορεί κιόλας για τη συνεννόηση (την όποια τέλος πάντων) με την Ελλάδα.
Ο Αλβανός Στρατηγός αντιτίθεται στην εγκατάσταση του φυλακίου στους Οθωνούς, όπως και στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο, καθώς, όπως υποστηρίζει, η ελληνική φρουρά στους Οθωνούς, σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μακροπρόθεσμους στόχους (!) αλλάζοντας τη στρατιωτική αντίληψή της σε επέκταση του ελέγχου του θαλάσσιου χώρου.
Τι θέλει να πει δηλαδή ο Αλβανός; Ποιοι είναι αυτοί οι «μακροπρόθεσμοι στόχοι» και τους αναφέρει; Υπονοεί ότι μια χούφτα φαντάροι που θα βρεθούν στο νησί θεωρούνται απειλή για την Αλβανία; Λες και αν ήθελε η Ελλάδα να εισβάλει στην Αλβανία από τους Οθωνούς θα το έκανε…
Από πού προκύπτει ότι η Αλβανία δικαιούται να ομιλεί για το τι θα κάνει η Ελλάδα στην επικράτειά της (εκτός αν ο Στρατηγός θεωρεί τους Οθωνούς γκρίζα ζώνη…), την ώρα μάλιστα που η ίδια δεν μπορεί να φυλάξει τη δική της (θυμηθείτε ότι στον εναέριο χώρο των γειτόνων ελληνικά F-16 έχουν το νου τους);
Σε άρθρο του με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου, ο Ahmetaj γράφει: «Από την άλλη πλευρά εάν το θεωρήσουμε πραγματικό νέο ότι Ελλάδα την στιγμή των διαπραγματεύσεων με τη Δημοκρατία της Αλβανίας για την οριοθέτηση των υδάτινων χώρων σχεδιάζει να αναπτύξει στρατιωτικές δυνατότητες σε ένα νησί με 400 κατοίκους μπροστά από μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, τότε αυτό θα αποτελούσε σοβαρή πρόκληση με συνέπεια την υποβάθμιση του πνεύματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Με απλά λόγια θα ήταν ανοησία».
Για ποιο λόγο θα ήταν πρόκληση δεν μας λέει ακριβώς ο Στρατηγός. Εκτός αν θεωρεί ότι το νησί των 400 κατοίκων δεν έχει δικαίωμα σε στρατιωτικές δυνατότητες (σ.σ. υπονοεί κάτι αντίστοιχο με τα όσα λένε οι Τούρκοι για το Καστελλόριζο δηλαδή;).
Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ο Ahmetaj ζήτησε από τον Αλβανό πρόεδρο Ιλίρ Μέτα να απαιτήσει εξηγήσεις από τον Έντι Ράμα για την αποδοχή της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και τη «στρατιωτικοποίηση» (σ.σ. σας θυμίζει και κάποιους άλλους οι λέξη;) των Οθωνών, η οποία «απειλεί σοβαρά τη θέση της Δημοκρατίας της Αλβανίας στο κανάλι της Κέρκυρας»!...newsbreak
0 Σχόλια